Ben jij niet zo’n voetbalkenner? Wil je een indruk achterlaten op de vrienden? Of wil je gewoon je trivia kennis bijspijkeren? Hier vind je de kenmerken van een voetbalveld en alles wat rondom het speelveld komt kijken.
Voetbal is een wereldwijde balsport. Het wordt over de hele wereld gespeeld, maar wordt ook wereldwijd bekeken. Het is een van de populairste sporten ter wereld. Twee ploegen van elf spelers proberen de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit wist je waarschijnlijk al, maar hoe goed ken je het speelveld?
Onderdelen
Klassieke velden bestaan uit een aantal vaste onderdelen. Zo zijn de middenstip, -cirkel en -lijn altijd terug te vinden als markering, net zoals de zijlijnen. Ook wordt er gesproken van een strafschopgebied (het gebied strafschoppen worden genomen na overtredingen), een strafschopstip (de plek vanaf waar de bal wordt geschoten) en het doelgebied. Vanuit het doelgebied neemt de keeper zijn doeltrap. Last but not least, hebben we het doel; de plek waar gescoord kan worden. De structuur van het doel varieert sterk van sport. Voetbaldoelen hebben een rechthoekige structuur bestaande uit een frame en een net dat gebruikt wordt om de bal op te vangen. Om een doelpunt te maken, moet de bal volledig passeren tussen de doelpalen en over de doellijn. Wel onder de lat natuurlijk.
Afmetingen
De gebruikelijke afmetingen (Maat op internationaal niveau) van een voetbalveld zijn: 100-200 meter bij 64-75 meter. De middencirkel heeft een straal van 9,15 meter. De penaltystip heeft een straal van ongeveer 10 cm en ligt gebruikelijk 11 meter van de doellijn. Het doel zelf is 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog. Dit is natuurlijk binnenwerks gemeten. Er bestaat variatie in de afmetingen van het veld. Zo mogen er volgens de regels van de FIFA grotere varianten bestaan voor speelvelden waar internationale wedstrijden op plaatsvinden. De formaten worden specifieker voor bepaalde competities of landen.
Stadion
Een modern stadion is een desalniet overdekte ruimte, over het algemeen bestaande uit een terrein met een ruime cirkel aan tribunes eromheen, waar toeschouwers kunnen zitten of staan. De stadia worden in sommige gevallen ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals concerten. Aan de zijkant van het veld, nog voor het publiek bevinden zich de dugouts. Een dugout is een bouwwerk (vaak een overdekte bank) waar de gewisselde spelers, de reservespelers en de staf zich bevinden. Meestal heeft een voetbalstadion twee dugouts. Één voor elk team, de thuisploeg en het uitspelende team.