Elftal

Het Nederlandse voetbalelftal is een team van mannelijke voetballers. Dit elftal vertegenwoordigt Nederland in de internationale wedstrijden. Dit team wordt ook wel “Oranje” genoemd. Dit is naar kleur van het shirt. Met deze kleur wordt er verwezen naar de Nederlandse koninklijke familie Oranje-Nassau.

Historie

Het Nederlands elftal speelt zijn thuiswedstrijden in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam. In 1988 won Nederland het EK. In 1974, 1978 en 2010 bereikte het elftal de finale van het WK. Er is geen enkel land die net zo vaak in een WK-finale heeft gestaan, zonder ooit te hebben gewonnen in het toernooi. Het team won ook drie keer brons op de Olympische Spelen. Verder werd het team tweede tijdens de eerste editie van de UEFA Nations League. In augustus 2011 bereikte het Nederlands elftal de eerste plaats op de FIFA-wereldranglijst. Dit was voor het eerst sinds de invoering, wat in 1992 was. In augustus 2017 bereikte Nederland het dieptepunt en stond 36e.

De eerste interland

De eerste officiële interland van het Nederlands Elftal werd gespeeld op 30 april 1905, tegen België. De stand was na reguliere speeltijd 1-1 en het werd gespeeld in het Kiel Stadion in Antwerpen. Hierop werd er verlengd. Eddy de Neve scoorde voor Nederland die keer in de extra tijd en had ook het eerste doelpunt al gemaakt. Op deze manier wist het Nederlands elftal onder leiding van Cees van Hasselt zijn eerste wedstrijd met 1-4 te winnen van de zuiderburen, voor de ogen van zo’n achthonderd toeschouwers.

Olympische spelen

Nederland deed in 1908 voor het eerst mee aan een officieel toernooi. Er werd een bronzen medaille verdiend op de Olympische Spelen die in Londen werden gehouden, door van Zweden te winnen met 2-0 in de troostfinale. Er werd ook een bronzen plak behaald in 1912. Nadat Nederland van Zweden had gewonnen met 4-3 en van Oostenrijk met 3-1, werd er in de halve finale verloren van Denemarken met 4-1. Finland werd verslagen met 9-0 in de troostfinale, waardoor er brons werd gewonnen. Vanwege de Eerste Wereldoorlog werd er pas in 1920 weer een toernooi gehouden. Tijdens dit toernooi had Nederland brons behaald. Nederland verloor van Spanje met 1-3 in de strijd voor de derde plaats. Nederland wist toch brons te behalen doordat Tsjecho-Slowakije werd gediskwalificeerd, waardoor Spanje alsnog zilver behaalde. Bij de Spelen die daarna kwamen, heeft Nederland nooit een hogere plek dan de vierde plek weten te behalen.