Voetbal competitie

De Eredivisie is de meest belangrijke en de hoogste competitie van voetbal van Nederland. Het staat internationaal bekend als een aantrekkelijke competitie die doelpuntrijk is, waarin veel talent is. Wekelijks kijken er miljoenen Nederlanders in het stadion of achter de tv naar de wedstrijden van de achttien eredivisieclubs.

Sinds 1898

In Nederland wordt al sinds het jaar 1898 gestreden om de landstitel. Concordia uit Rotterdam is de club die als eerste kampioen werd aan he eind van dat seizoen. Deze titel hebben ze mogen behalen door het spelen van een kampioenscompetitie. Hierin kwamen kampioen van districten tegen elkaar uit. Er kwam pas een einde aan de geografische indeling in 156/’57 met het instellen van de Eredivisie. Vanaf dit moment speelden de sterkte clubs tegen elkaar in één competitie.

De achttien clubs in het eerste seizoen

De Eredivisie bestond in het eerste seizoen uit de volgende achttien clubs: Willem II, Sparta, VVV, JC, Rapid, PSV, NOAD, NAC, MVV, GVAV, ’54, Fortuna, Feyenoord, sc Enschede, Elinkwijk, Eindhoven, DOS, BVV Amsterdam en Ajax. Alleen Feyenoord, Ajax en PSV hebben voortdurend in de Eredivisie gespeeld.

Kampioenen

Ajax is de eerste club die als eerste kampioen heeft mogen worden van de Eredivisie. Ajax heeft 34 landtitels bij elkaar gevoetbald in totaal. Feyenoord en PSV zijn ook meerdere keren de beste van Nederland geworden. Feyenoord wist dit vijftien keer te behalen en PSV wist dit 23 keer te behalen. Voor de clubs buiten de traditionele top drie komen landtitels weinig voor. DOS heeft het een keer weten te behalen in 1958, Sparta in 1959, DWS in 1964, AZ n 1981 en 2009 en FC Twente in 2010.

De kampioen ontvangt sinds 1985 een zilveren schaal als hij het kampioenschap heeft behaald. Er mag een ster op het shirt mogen gedragen voor iedere tien landstitels die een club behaald. In Nederland dragen alleen Ajax, PSV en Feyenoord sterren. Ajax draagt er drie, PSV twee en Feyenoord draagt er eentje.

Corona

Vanwege Corona kwam er vanuit de overheid een verbod op evenementen met een vergunningsplicht. Hierdoor is de Eredivisie in het seizoen 2019/’20 helaas niet uitgespeeld. Dit betekent dat de competitie afgesloten is zonder kampioen.