Grensrechter vervangen door camera’s

De videoscheidsrechter, wat ook wel de video assistent of VAR (Video assistant referee) wordt genoemd, assisteert de scheidsrechter en beoordeelt beslissingen opnieuw met behulp van camerabeelden. De videoscheidsrechter is een gekwalificeerde scheidsrechter. Hij is te vinden op een locatie buiten het speelveld in Zeist. Hij staat via een radio verbonden met de scheidsrechter. Voetbal is niet de eerste sport waarbij videotechnologie wordt gebruikt, het wordt al sinds 1991 bij ijshockey gebruikt, sinds 1996 bij rugby, sinds 2001 bij cricket, sinds 2002 bij tennis, sinds 2009 bij hockey en sinds 2012 bij volleybal. Bij voetbal wordt videotechnologie sinds het seizoen 2016/2017 toegepast.

Wanneer worden camera's gebruikt?

Er worden bij vier soorten situaties videotechnologie toegepast bij voetbal. Er wordt als eerste gekeken naar de doelpunten en of daar een overtreding bij begaan is, er wordt gekeken naar strafschop-situaties, er wordt gekeken naar een verkeerde speler waaraan aan rode of gele kaart is gegeven en als laatste wordt er gekeken naar rode kaart-situaties. Hierbij gaat het alleen om de directe rode kaart en niet om een tweede gele kaart. De scheidsrechter in het veld bepaalt of het nodig is dat de situatie wordt beoordeeld door de videoscheidsrechter. Bij andere sporten kan dat anders gaan, dan hebben de spelers en de coaches meer zeggenschap.

Geschiedenis video-scheidsrechter

In 2013 begon de KNVB met proefdraaien met een videoscheidsrechter. Er werd voor het eerst live getest in de voorbereiding op het seizoen 2016/2017 bij een oefenwedstrijd met de video-assistent. De scheidsrechter Ed Janssen werd tijdens de Lichtstadderby tussen PSV en FC Eindhoven op 26 juli 2016 ondersteunt door een video-assistent. De video-assistent hierbij was Danny Makkelie. Hij stond in een busje buiten het stadion, waar hij de wedstrijd op verschillende monitoren bekeek. Hij bekeek waar nodig enkele cruciale spelsituaties.

In het seizoen 2016/2017 maakte de KNVB bij het bekertoernooi gebruik van een videoscheidsrechter. Dit gebeurde op 21 september 2016 bij de KNVB Bekerwedstrijd tussen Ajax en Willem II, waar de stand 5-0 werd. De videotechnologie bewees meteen zijn waarde. De scheidsrechter Danny Makkelie greep bij een overtreding van Willem II-middenvelder Anour Kali in eerste instantie naar een gele kaart, maar door de video-assistent Pol van Boekel werd deze kaart omgezet naar een rode kaart.